Φράγγος:


Ο Δημήτρης Φράγγος, κατά την ομιλία του, τόνισε: "Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο (Σφαιρόπουλο) που με κάλεσε. Ανήκω κι εγώ στον χώρο του αθλητισμού. Υπήρχε μια περίπτωση που αναφέρθηκε πριν από τον Γιώργο (Παυλίδη)... Περίπου στο εφηβικό, εγώ παραγκωνίστηκα. Όταν ήμουν στα μίνι, ήμουν ο πιο ψηλός παίκτης στη Θεσσαλονίκη, με 1.80 μ. στην πρώτη Γυμνασίου. Δυστυχώς δεν ψήλωσα πολύ ακόμη, με αποτέλεσμα στο εφηβικό να παίξω πλέι μέικερ δίχως να ξέρω ντρίπλα. Οπότε, σταμάτησα... Άρχισα να σπουδάζω. Όντας φοιτητής, έχασα το ενδιαφέρον μου.

Στα 30 μου, μετά, έπειτα από μια δεκαετία ως φοιτητής, ή dj και διάφορα άλλα, βρήκα μια κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση που ακουμπούσε στα χαρακτηριστικά του μπάσκετ. Στα χαρακτηριστικά που απέκτησα όχι στις σπουδές μου, αλλά αυτά όταν έπαιζα μπάσκετ. Εσείς παίζετε μπάσκετ και νομίζετε θα παίζετε για πάντα. Έχουμε μπερδέψει το 'παίζω μπάσκετ', με το 'δουλεύω μπάσκετ'. Όταν σταματάμε να παίζουμε μπάσκετ, είναι σαν να σταματάμε από μια δουλειά και να πηγαίνουμε σε μια άλλη δουλειά. Έχουμε μπερδέψει την δουλειά με το παίζω. Είναι φυσιολογικό... Το παιχνίδι, όμως, θα σταματήσει. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το τι θα κάνουμε μετά. Τι θα παίξουμε μετά... Θα παίξουμε τον ψυχολόγο, θα παίξουμε τον ασφαλιστικό σύμβουλο; Θα παίξουμε τον επιχειρηματία;".

"Θα σας γυρίσουν την πλάτη, αν..."

"Αυτά που σας είπε ο Γιώργος (Παυλίδης), ακουμπάνε πάνω ακριβώς σε αυτά που θα σας έλεγα κι εγώ. Εσείς μέσα από το μπάσκετ, σχηματίζετε το ήθος σας. Έχετε το αθλητικό πνεύμα. Το αθλητικό πνεύμα, η άμιλλα, ο ανταγωνισμός, ο συναγωνισμός, το ομαδικό πνεύμα, είναι πράγματα που τα αποκτά κάποιος μόνο μέσα από τον αθλητισμό και μόνο μέσα από τον ομαδικό αθλητισμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα σας βοηθήσουν αργότερα να παίξετε καλό... μπάσκετ και σε άλλες δουλειές. Να παίξετε καλά τον ασφαλιστικό σύμβουλο, ή τον ψυχολόγο, ή τον δικηγόρο... Ο κύκλος που θα σχηματίσετε, είναι λίγο μπούμερανγκ. Γιατί αν σχηματίσετε έναν κύκλο και σας γνωρίζουν ως κωλόπαιδο, θα σας γυρίσουν την πλάτη".

"Αυτά τα χαρακτηριστικά που έχετε, δεν τα δίνουν οι σπουδές"

"Πρέπει, λοιπόν, να είστε καλοί άνθρωποι. Να είστε καλοί αθλητές, να έχετε ήθος... Να έχετε κι άλλα πράγματα, που νομίζω ότι τα έχετε. Να έχετε συνέπεια. Να είστε συνεπείς στην προπόνηση, στους αγώνες ή συνεπείς στις οδηγίες του προπονητή. Είναι μεγάλο γεγονός το ότι μπορείτε να υπακούτε τον προπονητή και να εκτελείτε σωστά όσα σας λέει. Αργότερα, θα έχετε έναν μάνατζερ πάνω από το κεφάλι σας, έναν διευθυντή, έναν CEO που θα σας δίνει κι αυτός κατευθύνσεις.

Εσείς, λοιπόν, που είστε καλαθοσφαιριστές, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα και να εκτελέσετε καλύτερα αυτές τις οδηγίες γιατί έτσι έχετε μάθει. Εγώ, λοιπόν, παίρνω τα χαρακτηριστικά σας και τα βάζω στο μετά... Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν τα δίνουν ούτε οι σπουδές, ούτε κανείς άλλος. Τα δίνουν μόνο αυτό που κάνετε τώρα. Έχετε μάθει στον κόπο, έχετε μάθει, δηλαδή, στην προπόνηση. Καταπονείτε το σώμα και την ψυχή και είστε μαθημένοι σε αυτό. Θα χρειαστεί, επίσης, αυτό αργότερα... Γιατί θα έχετε μάθει στην προπόνηση, άρα θα έχετε μάθει στην δουλειά".

"Κυνηγάτε την νίκη και τον στόχο, αυτή η νοοτροπία είναι περιζήτητη έξω..."

"Θα είστε δουλευταράδες. Ο δουλευταράς δεν χάνει ποτέ... Ακόμη και να μην κερδίσετε από το μπάσκετ, θα έχετε κερδίσει πολλά πράγματα. Θα έχετε κερδίσει ένα ωραίο σώμα, θα έχετε κερδίσει μια ωραία νοοτροπία. Αργότερα, αυτή η νοοτροπία θα σας βοηθήσει. Μην την χάσετε... Έχετε όλοι επιθυμία για την νίκη. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να πηγαίνει στην προπόνηση και να λέει 'εγώ θέλω να βγω τελευταίος στα σπριντ ή θέλω να βγω στον αγώνα και απλά θα παίξω και ας χάσω'. Άρα πάντα κυνηγάτε την νίκη, άρα πάντα κυνηγάτε τον στόχο και αυτό επίσης είναι μια νοοτροπία που είναι περιζήτητη εκεί έξω. Εγώ είμαι 44 και εδώ και 10 χρόνια κάνω μια δουλειά που στρατολογεί ανθρώπους από την αγορά. Όχι ιδιαίτερα με προυπηρεσία. Χωρίς καμιά προυπηρεσία στον κλάδο.

Ψάχνω, απλά, να βρω τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει αυτός ο άνθρωπος στην δουλειά. Και ένα χαρακτηριστικό είναι το κυνήγι της νίκης, είναι η προσήλωση στον στόχο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι περιζήτητοι
στην αγορά, αυτοί που ξέρουν να δουλεύουν, αυτοί που ξέρουν να ακούνε εντολές και να τις εκτελούν σωστά. Δεν με ενδιαφέρει να έχουν τρία Bachelor. Αν έχετε και σπουδές, βέβαια, είστε στο τέλειο σημείο. Οι
σπουδές θα σας ολοκληρώσουν 100% την εκπαίδευση. Θα σας δείξουν κι άλλους κύκλους, έξω από τον αθλητισμό. Θα γνωρίσετε άλλους ανθρώπους, θα σας οξύνουν την αντίληψη.

Η αντίληψη είναι σημαντικό. Όταν -για παράδειγμα- είσαι μέσα σε έναν αγώνα, πρέπει να αντιληφθείς. Είναι αριστερόχειρας ένας αντίπαλος ή δεξιόχειρας; Θα κάνει καλό σκριν το πεντάρι; Είναι ελεύθερος ο παίκτης; Αυτά πρέπει να αντιληφθείς σε μισό δευτερόλεπτο. Άρα, όσο μεγαλύτερη αντίληψη έχουμε, τότε κερδίζουμε πιο γρήγορα. Μπορείτε να διαχειριστείτε τις ήττες... Ή για παράδειγμα στην νίκη, 'θα κάτσω για πολλές μέρες πάνω στις δάφνες;'. Ξέρετε, ως αθλητές, λοιπόν, να διαχειρίζεστε πολύ σωστά την ήττα αλλά και την νίκη. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα χρειαστεί. Πάμε στο ομαδικό πνεύμα... Δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερο σχολείο από το μπάσκετ όσον αφορά το ομαδικό πνεύμα. Αυτός, μάλιστα, που το έχει πολύ αυξημένο μετά το μπάσκετ, μπορεί να ηγείται κάποιας ομάδας. Γιατί η αγάπη του για την ομάδα, τον κάνει να μπορεί να δώσει πράγματα σε αυτή την ομάδα που θα είναι".

"Δεν θα πάρετε σύνταξη από το μπάσκετ, πρέπει να προετοιμαστείτε ότι θα αλλάξετε δουλειά αλλά σταθείτε στα εσωτερικά στοιχεία που έχετε σαν αθλητές"

"Είπε ο Γιώργος (Παυλίδης) ότι όταν σταματήσετε το μπάσκετ, θα καταρρεύσει αυτό που γνωρίζατε. Βγάζετε λεφτά από το μπάσκετ και όταν το σταματήστε, είναι φυσιολογικό ο μάνατζερ της ομάδας να μην ασχολείται
με εσάς γιατί εσείς πλέον θα είστε έξω από την δουλειά. Θα ασχολείται με όσους είναι μέσα στην δουλειά. Αν εγώ απολυθώ από μια δουλειά, θα ασχολείται ο διευθυντής με εμένα; Όχι... Θα ασχολείται με όσους εργάζονται. Δεν θα πάρετε σύνταξη από το μπάσκετ. Όπως είπε ο Γιώργος (Παυλίδης), είναι πολύ μικρό το ποσοστό των καλαθοσφαιριστών που βγάζουν αρκετά λεφτά ώστε να ζήσουν και μετά από το μπάσκετ.

Πρέπει να προετοιμαστείτε ότι θα αλλάξετε δουλειά. Πολύ καλές οι σπουδές... Να τις ολοκληρώσετε. Σταθείτε στα στοιχεία, όμως, που έχετε σαν αθλητές. Στα εσωτερικά χαρακτηριστικά. Ήθος, συνέπεια, προσήλωση στον στόχο, μαθημένοι στον κόπο... Το πλάνο, επίσης, είναι πολύ σημαντικό. Είναι χαρακτηριστικά που ούτε το Πανεπιστήμιο σας δίνει. Το να μάθετε να ακούτε και να εκτελείτε, είναι σημαντικό και θα σας χρειαστεί. Όπως και η επιθυμία για την νίκη. Είναι δυσεύρετη αυτή εκεί έξω... Να μάθετε καλά, επίσης, την διαχείριση της νίκης και της ήττας. Τώρα...".

"Προσπαθήστε η επόμενη δουλειά να σας γεμίζει την τεστοστερόνη, να έχει στόχους, πλάνο και σύστημα"

"Έξω, δεν θα υπάρχουν άλλοι πέντε να σας βαρέσουν παλαμάκια αν χάσετε και να σας πουν 'δεν πειράζει'. Θα είστε μόνοι και αυτό πρέπει να μάθετε να το διαχειριστείτε. Θα λέτε 'έχασα; Πάω μπροστά, θα παίξω ακόμη ένα παιχνίδι και θα κερδίσω'. Όποιος παίζει, κερδίζει... Χάνει κιόλας, αλλά κερδίζει. Όποιος δεν παίζει, με τον φόβο ότι δεν θέλει να ηττηθεί, δεν θα νικήσει ποτέ. Το ομαδικό πνεύμα, νομίζω το έχετε όλοι. Πλέον το μπάσκετ έχει αλλάξει. Δεν είναι ένας και οι υπόλοιποι δουλεύουν γι' αυτόν, όπως την δεκαετία του '80. Πλέον είμαστε όλοι μαζί. Η αντίληψη... Οξύνετε το μυαλό σας. Όλα αυτά τα πράγματα θα σας κάνουν σωστούς ανθρώπους και σωστούς επαγγελματίες, οτιδήποτε κι αν κάνετε μετά.

Θα σας θελήσουν, όχι γιατί είστε ψηλοί και ωραίοι. Θα σας θελήσουν (σε μια δουλειά) γιατί θα είστε σωστοί άνθρωποι έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά. Προσπαθήστε η επόμενη δουλειά να σας γεμίζει την τεστοστερόνη. Να έχει στόχους και πλάνο, να έχει σύστημα... Για να μπορείτε κι εσείς να εκμεταλλευτείτε όλα τα στοιχεία που έχετε ως αθλητές. Δεν ξέρω αν όλοι βγάλετε τόσα χρήματα από το μπάσκετ για να επενδύσετε κάπου και μετά να ανοίξετε επιχείρηση. Στηριχτείτε στα προσωπικά σας χαρακτηριστικά και στις σπουδές σας".

"Φροντίστε η προϋπηρεσία σας στο μπάσκετ, να σας κάνει να δουλέψετε πολύ καλά στην επόμενη δουλειά"

"Αναφέρθηκε, πριν, πως τρία δευτερόλεπτα κάνει κάποιος για να διαβάσει ένα βιογραφικό. Ναι, τόσα κάνουν... Για παράδειγμα, πάω κάτω-κάτω κατευθείαν για να δω... Ήταν καλαθοσφαιριστής; Λέω, τότε 'μου κάνει'. Μετά βλέπω πιο πάνω. Σπούδασε κιόλας; Τότε, σκέφτομαι πως άνοιξε λίγο παραπάνω τους ορίζοντες. Δούλευε κιόλας; Έκανε για παράδειγμα τον μπάρμαν; Μετράει κι αυτό... Η ακόμη ήταν παίκτης, ήταν στην επιχείριση του μπαμπά του και σπούδαζε; Μετράει αυτό, ακόμη πιο πολύ... Άρα, σκέφτομαι 'δείχνει ψημένος'. Εγώ θέλω να συναντώ ανθρώπους με ήθος, θέλω να συναντώ ανθρώπους που ζητούν την νίκη, που μπορούν να ακούσουν και να εκτελούν σωστά τις οδηγίες.

Και να συναντώ ανθρώπους που ξέρουν να ιδρώνουν... Οπότε, ολοκληρώστε τις σπουδές, ολοκληρώστε το μπάσκετ. Μείνετε στα χαρακτηριστικά του αθλητή και αυτά θα σας βοηθήσουν στην μετέπειτα αλλαγή δουλειάς. Φροντίστε η προϋπηρεσία σας στο μπάσκετ, να σας κάνει να δουλέψετε πολύ καλά στην επόμενη δουλειά. Εγώ, έχοντας μάθει να κάνω παλαιότερα τρεις προπονήσεις την ημέρα, δουλεύω 12 ώρες. Και μου φαίνεται λίγο... Κοιμάμαι 4,5 ώρες την μέρα αλλά έχω μάθει να κοπιάζω. Αυτός που δουλεύει και έχει μάθει να κοπιάζει, θα πετύχει όποια δουλειά κι αν κάνει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ 5ο ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ EΞΗΣ LINK: http://sferasports.gr/el/article/367/%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B3%CE%BA%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83-5