Σχίζας:


Ο Σταύρος Σχίζας άρχισε την ομιλία του λέγοντας: "Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ για να μοιραστώ κάποια πράγματα μαζί σας όσον αφορά την ζωή μας μετά το μπάσκετ. Θα σας μιλήσω για κάποια θέματα που θα προκύψουν μετά την καριέρα σας. Κάτι πολύ βασικό που πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι, είναι πως ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα είναι τα 80 χρόνια. Εμείς σαν επαγγελματίες ξεκινάμε το μπάσκετ -και πληρωνόμαστε γι' αυτό- στα 18 μας χρόνια. Σε μια πολύ καλή περίπτωση, δίχως τραυματισμούς και δίχως πολλά εμπόδια, μέχρι πόσο πιστεύετε πως μπορεί να παίξει ένας μπασκετμπολίστας; Μέχρι τα 40; Στα 35, στα 38; Οπότε, μιλάμε για ένα διάστημα 20 χρόνια.

Έχουμε 20 χρόνια να φτιάξουμε το μέλλον μας μέσα από το μπάσκετ. Ελπίζω εσείς που είστε νέοι αθλητές να καταφέρετε όλοι παίξετε στο ανώτατο επίπεδο στο εξωτερικό και να βγάλετε εκατομμύρια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν συμβαίνει. Οπότε, εμείς αυτά τα 20 χρόνια, που είναι ακριβώς το 1/4 της ζωής μας, πρέπει να εξασφαλίσουμε τα άλλα 3/4 της ζωής μας. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Όπως είπε και ο Γιώργος (Σφαιρόπουλος), το να κάνεις πολλές γνωριμίες, είναι πάρα πολύ καλό, είναι πάρα πολύ θετικό. Ποτέ δεν ξέρεις ποια πόρτα μπορεί να σου ανοίξει...".

"Εμείς οι αθλητές ζούμε σε μια γυάλα"

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: "Εγώ προσωπικά, πηγαίνοντας στην Αμερική έμαθα πολλά πράγματα. Σπούδασα γραφιστική και μάρκετινγκ, το οποίο με βοήθησε πολύ. Αυτά τα 20 χρόνια που παίζουμε μπάσκετ και βγάζουμε ένα μισθό, εμείς οι αθλητές ζούμε -σε εισαγωγικά- μέσα σε μια γυάλα. Γιατί με το που ξεκινάς, η ομάδα σού δίνει τον μισθό αλλά σου καλύπτει το σπίτι σου, το ενοίκιο, σου πληρώνει το ρεύμα, σου πληρώνει το ίντερνετ, το νερό... Στα παρέχει όλα.

Όλα αυτά έχουν κάποιο κόστος. Σε μια καλή περίπτωση, αυτό το κόστος θα είναι 1000 ευρώ. Οπότε γι' αυτά τα 20 χρόνια, οι ομάδες σου καλύπτουν αυτά τα 1000 ευρώ τον μήνα. Όταν θα φτάσεις 38 ετών και τελειώσεις την καριέρα σου -μπορεί να έχεις και παιδιά αλλά και να είσαι παντρεμένος, που λογικά θα είσαι- αυτό το κοστολόγιο μπορεί να ανέβει στα 1400 ή στα 2000 ευρώ τον μήνα. Ποιος από εσάς έχει σκεφτεί τι θα κάνει τότε; Όταν όλα αυτά ξαφνικά θα κοπούν... Θα είστε μείον περίπου 2000 ευρώ τον μήνα. Θα σας μιλήσω για το τι κάνω εγώ συγκεκριμένα για να καλύψω αυτά τα έξοδα, όταν τελειώσει η καριέρα μου σε 5-6 χρόνια -τώρα είμαι 30 ετών- και να πάρετε κι εσείς κάποια ερεθίσματα για να κάνετε ίσως κάτι παρόμοιο".

"Τώρα είμαι αθλητής, πληρώνομαι αλλά σκέφτομαι ήδη τι θα γίνει όταν τελειώσει η καριέρα μου"

"Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που κάνω Basketball Camp. Το διοργανώνω στην Σαλαμίνα. Μέχρι στιγμής αυτό το Camp δεν μου βγάζει έσοδα. Άλλα έτσι είναι με κάθε επιχείρηση, όταν ξεκινά κάποιος. Από φέτος που είναι η τρίτη χρονιά (του camp), πιστεύω, θα ξεκινήσω να βγάζω ένα εισόδημα από εκεί. Αυτά τα λεφτά θα τα βάλω στην άκρη. Με αυτά τα λεφτά, μαζί και με αυτά του χρόνου, θα ξεκινήσω δικιά μου Ακαδημία στην Σαλαμίνα. Κι άλλα έσοδα...

Εγώ είμαι αθλητής τώρα. Παίζω... Πληρώνομαι κανονικά από το μπάσκετ, αλλά έχω στο μυαλό μου το μετά... Τι θα γίνει μετά όταν θα τελειώσει η καριέρα μου; Θα πρέπει να έχω κάποιο εισόδημα. Είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει μια άλλη ασχολία που κάνω και μου βγάζει κέρδος, καθώς έχω e-shop. Έχω ένα μαγαζί online, με κάποια προϊόντα".

"Πρέπει να έχουμε και μια δεύτερη λύση, εγώ τραυματίστηκα και άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου"

"Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι που μπορείτε να βγάλετε λεφτά, ακόμη και τώρα. Και είναι πολύ καλό να σκέφτεστε τι θα κάνετε μετά. Καλώς ή κακώς, ζούμε σε μια φουσκάλα όσο παίζουμε μπάσκετ. Νομίζουμε πως όλα τα πάνε καλά και θα βγάζουμε εκατομμύρια αλλά σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, πρέπει να έχουμε και μια δεύτερη λύση. Πρέπει όλοι σας να σκέφτεστε το μέλλον.

Υπάρχουν και οι τραυματισμοί... Εγώ είμαι 30 χρονών και τραυματίστηκα και άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου για όλα αυτά. Φέτος, δηλαδή... Είπα στον Γιώργο (Σφαιρόπουλο) να σας αγοράσει ένα βιβλίο οικονομικό, το οποίο μου άλλαξε εντελώς τον τρόπο σκέψης. Δηλαδή, εγώ στα 27 μου δεν σκεφτόμουν τίποτα από αυτά και ήμουν ακόμη στην... φουσκάλα πως θα παίζω μπάσκετ για άλλα 10-15 χρόνια και πως όλα θα πηγαίνουν καλά. Αυτό το βιβλίο θα το πάρετε στο τέλος της ημερίδας και αξίζει να το διαβάσετε".

"Σημαντικές οι σπουδές, δίχως κάποιο χαρτί ίσως να είναι πιο δύσκολο το μέλλον σου μετά το μπάσκετ..."

Για το τι σπούδασε και το πώς σκέφτηκε να πάει στις ΗΠΑ να σπουδάσει: "Εγώ ξεκίνησα να παίζω τοπικά, στην Σαλαμίνα. Έπαιζα εφηβικό εκεί. Επειδή ήξερα πως ήθελα να παίξω επαγγελματικά μπάσκετ, έπρεπε να πάρω μια κατεύθυνση για να βάλω τον εαυτό μου στην κατάλληλη θέση ώστε μελλοντικά να παίξω σαν επαγγελματίας. Βρήκα άλλη ομάδα, πήγα στο Πέραμα και στην συνέχεια πήγα στον Πορφύρα στον Πειραιά και εκεί κατάλαβα πως για να παίξω στην Α1, πρέπει να κάνω κάτι πολύ σοβαρό.

Να κάνω μια μεγάλη κίνηση, να φύγω στο εξωτερικό. Γιατί γνωρίζετε, πως αν παίζεις στα 20 σου στο τοπικό, δεν υπάρχει περίπτωση να παίξεις στην Α1. Είναι πολύ δύσκολο. Οπότε πήρα την απόφαση να πάω στις ΗΠΑ. Γνώρισα έναν άνθρωπο, τον Σωτήρη Βούκια, ο οποίος έχει στείλει πολλούς παίκτες στην Αμερική. Έτσι πήγα εκεί και έκατσα 4 χρόνια. Σπούδασα γραφιστική που έχει να κάνει πιο πολύ με το μάρκετινγκ, πώς να διαφημίζεις διάφορα πράγματα. Πήραμε μια χρονιά το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ και ήταν φοβερό. Στην Αμερική είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Η πίεση που δέχεσαι εκεί, δεν έχει σχέση με αυτή που είχα δεχτεί μέχρι τότε στην Ελλάδα".

Για την σημασία των σπουδών από τους νεαρούς παίκτες: "Στις σπουδές πρέπει να δίνεται το μεγαλύτερο βάρος. Είναι πιο σημαντικές από το μπάσκετ. Όπως είπα, θα παίζουμε μπάσκετ 20 χρόνια. Μετά από αυτό, τι θα κάνεις... Αν δεν έχεις κάποιο χαρτί, ίσως να είναι πιο δύσκολο το μέλλον σου μετά το μπάσκετ. Στο κολέγιο που ήμασταν, έπρεπε να βγάζεις πάνω από 75% ποσοστό στα μαθήματα για να μπορείς να παίζεις, για να μπορείς να κάνεις προπόνηση.

Αν δεν περνούσες τα μαθήματα, δεν μπορούσες να κάνεις ούτε προπόνηση. Όποτε εκεί (στις ΗΠΑ) δίνουν μεγάλη βάση στα μαθήματα. Γνωρίζουν καλά, ότι πολλοί από αυτούς τους παίκτες στο κολέγιο, δεν θα παίξουν. Το ξέρετε ότι μόνο 0,02% όλων των παικτών σε όλο τον κόσμο, γίνονται επαγγελματίες; Μιλάμε για μηδενικό ποσοστό. Όποιος γνωρίζει αυτό το ποσοστό σε μικρή ηλικία, αμφιβάλλω αν συνεχίσει να παίζει μπάσκετ".

"Καταξιωμένοι αθλητές έχουν αρχίσει κάτι δικό τους, δεν μπορείς να τρως συνέχεια από τα έτοιμα γιατί αυτά κάποια στιγμή τελειώνουν"

Για τα παραδείγματα παικτών που ήδη ασχολούνται επαγγελματικά μετά το τέλος της καριέρας τους στο μπάσκετ: "Ο Χατζηβρέττας έχει δικιά του Ακαδημία. Και ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς.... Να, ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτό. Δύο καταξιωμένοι καλαθοσφαιριστές, με εκατομμύρια, έχουν αρχίσει κάτι δικό τους. Γιατί δεν μπορείς να τρως συνέχεια από τα έτοιμα. Σε κάποια φάση θα τελειώσουν τα έτοιμα... Πρέπει να έχεις κάτι έτοιμο, για μετά... Ελπίζω να κρατήσετε κάτι από αυτά που σας είπα και να τα χρησιμοποιήσετε στην ζωή σας μετέπειτα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ 3o ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ ΕΞΗΣ LINK: http://sferasports.gr/el/article/365/%CF%80%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C-%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%87%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5-%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-5-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-me%CF%81%CE%BF%CF%83-3