"Η επόμενη μέρα μετά το τέλος της καριέρας του Καλαθοσφαιριστή"

Μαθήματα ζωής στην ημερίδα "η επόμενη μέρα μετά το τέλος της καριέρας του καλαθοσφαιριστή"

H Sfera Sports Group Ltd δεν επικεντρώνεται μόνο στο παρόν των παικτών, αλλά "κοιτάει" και το μέλλον τους. Έμπρακτη απόδειξη γι' αυτό, αποτελεί η ημερίδα που διοργάνωσε με θέμα "η επόμενη μέρα μετά το τέλος της καριέρας του καλαθοσφαιριστή". Ομιλητές ήταν οι Σταύρος Σχίζας (επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και επιχειρηματίας), Γιώργος Παυλίδης (πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και νυν ψυχολόχος), Δημήτης Φράγγος (Διευθυντής ομάδας πωλήσεων ΜΕΤLIFE-Ασφαλιστικός Σύμβουλος) και Κώστας Τριγκώνης (Ολυμπιονίκης ιστιοπλόος), των οποίων οι "τοποθετήσεις" ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και όλοι τους καταχειροκροτήθηκαν.

Οι τέσσερις ομιλητές, απευθυνόμενοι προς τους παίκτες που έδωσαν το παρών στην ημερίδα, τους ανέφεραν διάφορα παραδείγματα και χρήσιμες εμπειρίες, επιπλέον τους έδωσαν πολύτιμες συμβουλές και γενικότερα προσπάθησαν να τους βοηθήσουν ώστε να "αναπτυχθεί" σωστά ο τρόπος σκέψης τους σχετικά με την προοπτική ενασχόλησης (βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα) με άλλα αντικείμενα. Όλα όσα ειπώθηκαν, αφορούσαν την κατεύθυνση οι καλαθοσφαιριστές να αντιληφθούν ότι παράλληλα με το μπάσκετ, είναι αναγκαίο να αναζητούν -συνεχώς- νέες πηγές εσόδων στον επαγγελματικό τους βίο και να δημιουργήσουν -έγκαιρα- όλες τις απαραίτητες συνθήκες γι' αυτό, καθώς η καριέρα κάθε παίκτη έχει συγκεκριμένο χρόνο "ζωής". Βάσει του συγκεκριμένου δεδομένου, λοιπόν, είναι πιο "ώριμο" οι καλαθοσφαιριστές να σκέφτονται από... νωρίς για το τι μέλλει γενέσθαι επαγγελματικά, παρά να εφησυχάζονται στο διάστημα που αφορά την καριέρα τους ως αθλητές.  

Οι Κωνσταντίνος Λαζάρου (Μαχητές Πεύκων την σεζόν 2018-19), Γιώργος Καραγιαννίδης (Μαχητές Πεύκων την σεζόν 2018-19), Πασχάλης Κουτσοκώστας (Ίκαροι Σερρών την σεζόν 2018-19), Πέτρος Βελισσαρίου (Ευρώπη Πευκοχωρίου την σεζόν 2018-19), Δημήτρης Απιδόπουλος (Α.Σ. Καστοριά την σεζόν 2018-19), Δημήτρης Στόλης (Μαχητές Πεύκων την σεζόν 2018-19), Νίκος Παπαδόπουλος (Φίλιππος Βέροιας), Δημήτρης Παγωνίδης (ΠΣ Ευκαρπίας την σεζόν 2018-19), Νίκος Κουτουξίδης (ΚΣ Γέφυρας την σεζόν 2018-19) και Ανδρέας Ψευτογκάς (ΚΣ Γέφυρας την σεζόν 2018-19) ήταν οι παίκτες που παρακολούθησαν από κοντά την ημερίδα "η επόμενη μέρα μετά το τέλος της καριέρας του καλαθοσφαιριστή". Η συγκεκριμένη ημερίδα, αν μη τι άλλο, αποτέλεσε ένα "μάθημα ζωής" για τους καλαθοσφαιριστές, μια έκφραση που χρησιμοποίησε στο ξεκίνημα του προλόγου του ο Γιώργος Σφαιρόπουλος. Nα σημειωθεί ότι μετά το τέλος της εκδήλωσης, από την Sfera Sports Group Ltd δόθηκε ως "δώρο" προς τους παίκτες ένα βιβλίο οικονομικού χαρακτήρα.

Σφαιρόπουλος: "Στόχος να πάρετε τα ερεθίσματα που θα σας κάνουν από τώρα ακόμη να σκεφτείτε το μέλλον"

Ο κ. Σφαιρόπουλος, CEO της Sfera Sports Group Ltd, ανέφερε στο ξεκίνημα της ημερίδας: "Θέμα της ημερίδας είναι η επόμενη μέρα της καριέρας του καλαθοσφαιριστή. Είναι ένα μάθημα ζωής και αυτή η ημερίδα έχει στόχο να αποκομίσετε κάποιες επιπλέον γνώσεις ή να πάρετε εκείνα τα ερεθίσματα που θα σας κάνουν από τώρα ακόμη -ανεξάρτητα από την ηλικία του καθένα και σε ποια φάση της πορείας του στο μπάσκετ βρίσκεται- να σκεφτείτε ορισμένα πράγματα για το μέλλον, για την επόμενη μέρα μετά το μπάσκετ.

Για την οποία θα πρέπει να προετοιμαστούμε, όμως, πριν τελειώσει η καριέρα. Ένας Αμερικανός φίλος που ασχολείται με το μπάσκετ στις ΗΠΑ, λέει ότι 'όσο είσαι καλαθοσφαιριστής, όλες οι πόρτες ανοίγουν. Όταν τελειώσεις από καλαθοσφαιριστής, τότε θα βρεις πολύ ελάχιστες πόρτες ανοιχτές'. Άρα, όσο παίζετε και όσο παίζετε καλά, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προετοιμάσετε -με τις γνωριμίες που θα έχετε και με την δύναμη που θα έχετε σαν παίκτες- το να ανοίξουν κάποιες πόρτες όταν θα τελειώσει η καριέρα σας.

Πρώτος θα μιλήσει ο Σταύρος Σχίζας. Είναι επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, τον γνωρίζετε όλοι. Έχει παίξει και έχει σπουδάσει στην Αμερική. Έχει παίξει στην Ελλάδα αλλά παράλληλα έχει και μια επιχείριση που 'τρέχει'. Σκέφτεται από τώρα τι άλλο θα κάνει, έτσι ώστε όταν τελειώσει η καριέρα του, να μπορεί να έχει έτοιμο ένα έσοδο. Ο δεύτερος ομιλητής είναι ο Γιώργος Παυλίδης. Είναι πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής. Έχει παίξει στο εξωτερικό και στην ΑCB, στην Ισπανία. Έχει ξεκινήσει από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Είναι πλέον ψυχολόγος, είναι καθηγητής. Διδάσκει στο CITY College και μέσα στα αντικείμενα που ασχολείται ως ψυχολόγος, είναι ακριβώς το θέμα της σημερινής ημερίδας.

Ο τρίτος ομιλητής είναι ο Δημήτρης Φράγγος ο οποίος είναι πρώην μπασκετμπολίστας. Ο Δημήτρης Φράγγος είναι διευθυντής πωλήσεων στην METLIFE και είναι ασφαλιστικός σύμβουλος, οπότε θα μας μιλήσει πιο συγκεκριμένα και πιο ειδικά για το θέμα μας. Ο τέταρτος ομιλητής είναι ο Κώστας Τριγκώνης. Είναι ο ιστιοπλόος της πόλης μας. Έχει πάρα πολλές νίκες, πανευρωπαϊκές, παγκόσμιες... Έχει πάρει μέρος σε τέσσερις Ολυμπιάδες. Έχει βγει όγδοος στην Ολυμπιάδα. Έχει ασχοληθεί πολύ με το τι μπορεί να κάνει ένας αθλητής -εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του- ώστε να ασχοληθεί επαγγελματικά μετά το τέλος της καριέρας του. Είναι πολύ σημαντικό το ότι οι τέσσερις ομιλητές είναι ή ήταν αθλητές".

Σχίζας: "Στο 1/4 της ζωής μας, πρέπει να εξασφαλίσουμε τα άλλα 3/4..."

Ο Σταύρος Σχίζας άρχισε την ομιλία του λέγοντας: "Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ για να μοιραστώ κάποια πράγματα μαζί σας όσον αφορά την ζωή μας μετά το μπάσκετ. Θα σας μιλήσω για κάποια θέματα που θα προκύψουν μετά την καριέρα σας. Κάτι πολύ βασικό που πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι, είναι πως ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα είναι τα 80 χρόνια. Εμείς σαν επαγγελματίες ξεκινάμε το μπάσκετ -και πληρωνόμαστε γι' αυτό- στα 18 μας χρόνια. Σε μια πολύ καλή περίπτωση, δίχως τραυματισμούς και δίχως πολλά εμπόδια, μέχρι πόσο πιστεύετε πως μπορεί να παίξει ένας μπασκετμπολίστας; Μέχρι τα 40; Στα 35, στα 38; Οπότε, μιλάμε για ένα διάστημα 20 χρόνια.

Έχουμε 20 χρόνια να φτιάξουμε το μέλλον μας μέσα από το μπάσκετ. Ελπίζω εσείς που είστε νέοι αθλητές να καταφέρετε όλοι παίξετε στο ανώτατο επίπεδο στο εξωτερικό και να βγάλετε εκατομμύρια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν συμβαίνει. Οπότε, εμείς αυτά τα 20 χρόνια, που είναι ακριβώς το 1/4 της ζωής μας, πρέπει να εξασφαλίσουμε τα άλλα 3/4 της ζωής μας. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Όπως είπε και ο Γιώργος (Σφαιρόπουλος), το να κάνεις πολλές γνωριμίες, είναι πάρα πολύ καλό, είναι πάρα πολύ θετικό. Ποτέ δεν ξέρεις ποια πόρτα μπορεί να σου ανοίξει...".

"Εμείς οι αθλητές ζούμε σε μια γυάλα"

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: "Εγώ προσωπικά, πηγαίνοντας στην Αμερική έμαθα πολλά πράγματα. Σπούδασα γραφιστική και μάρκετινγκ, το οποίο με βοήθησε πολύ. Αυτά τα 20 χρόνια που παίζουμε μπάσκετ και βγάζουμε ένα μισθό, εμείς οι αθλητές ζούμε -σε εισαγωγικά- μέσα σε μια γυάλα. Γιατί με το που ξεκινάς, η ομάδα σού δίνει τον μισθό αλλά σου καλύπτει το σπίτι σου, το ενοίκιο, σου πληρώνει το ρεύμα, σου πληρώνει το ίντερνετ, το νερό... Στα παρέχει όλα.

Όλα αυτά έχουν κάποιο κόστος. Σε μια καλή περίπτωση, αυτό το κόστος θα είναι 1000 ευρώ. Οπότε γι' αυτά τα 20 χρόνια, οι ομάδες σου καλύπτουν αυτά τα 1000 ευρώ τον μήνα. Όταν θα φτάσεις 38 ετών και τελειώσεις την καριέρα σου -μπορεί να έχεις και παιδιά αλλά και να είσαι παντρεμένος, που λογικά θα είσαι- αυτό το κοστολόγιο μπορεί να ανέβει στα 1400 ή στα 2000 ευρώ τον μήνα. Ποιος από εσάς έχει σκεφτεί τι θα κάνει τότε; Όταν όλα αυτά ξαφνικά θα κοπούν... Θα είστε μείον περίπου 2000 ευρώ τον μήνα. Θα σας μιλήσω για το τι κάνω εγώ συγκεκριμένα για να καλύψω αυτά τα έξοδα, όταν τελειώσει η καριέρα μου σε 5-6 χρόνια -τώρα είμαι 30 ετών- και να πάρετε κι εσείς κάποια ερεθίσματα για να κάνετε ίσως κάτι παρόμοιο".

"Τώρα είμαι αθλητής, πληρώνομαι αλλά σκέφτομαι ήδη τι θα γίνει όταν τελειώσει η καριέρα μου"

"Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που κάνω Basketball Camp. Το διοργανώνω στην Σαλαμίνα. Μέχρι στιγμής αυτό το Camp δεν μου βγάζει έσοδα. Άλλα έτσι είναι με κάθε επιχείρηση, όταν ξεκινά κάποιος. Από φέτος που είναι η τρίτη χρονιά (του camp), πιστεύω, θα ξεκινήσω να βγάζω ένα εισόδημα από εκεί. Αυτά τα λεφτά θα τα βάλω στην άκρη. Με αυτά τα λεφτά, μαζί και με αυτά του χρόνου, θα ξεκινήσω δικιά μου Ακαδημία στην Σαλαμίνα. Κι άλλα έσοδα...

Εγώ είμαι αθλητής τώρα. Παίζω... Πληρώνομαι κανονικά από το μπάσκετ, αλλά έχω στο μυαλό μου το μετά... Τι θα γίνει μετά όταν θα τελειώσει η καριέρα μου; Θα πρέπει να έχω κάποιο εισόδημα. Είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει μια άλλη ασχολία που κάνω και μου βγάζει κέρδος, καθώς έχω e-shop. Έχω ένα μαγαζί online, με κάποια προϊόντα".

"Πρέπει να έχουμε και μια δεύτερη λύση, εγώ τραυματίστηκα και άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου"

"Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι που μπορείτε να βγάλετε λεφτά, ακόμη και τώρα. Και είναι πολύ καλό να σκέφτεστε τι θα κάνετε μετά. Καλώς ή κακώς, ζούμε σε μια φουσκάλα όσο παίζουμε μπάσκετ. Νομίζουμε πως όλα τα πάνε καλά και θα βγάζουμε εκατομμύρια αλλά σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, πρέπει να έχουμε και μια δεύτερη λύση. Πρέπει όλοι σας να σκέφτεστε το μέλλον.

Υπάρχουν και οι τραυματισμοί... Εγώ είμαι 30 χρονών και τραυματίστηκα και άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου για όλα αυτά. Φέτος, δηλαδή... Είπα στον Γιώργο (Σφαιρόπουλο) να σας αγοράσει ένα βιβλίο οικονομικό, το οποίο μου άλλαξε εντελώς τον τρόπο σκέψης. Δηλαδή, εγώ στα 27 μου δεν σκεφτόμουν τίποτα από αυτά και ήμουν ακόμη στην... φουσκάλα πως θα παίζω μπάσκετ για άλλα 10-15 χρόνια και πως όλα θα πηγαίνουν καλά. Αυτό το βιβλίο θα το πάρετε στο τέλος της ημερίδας και αξίζει να το διαβάσετε".

"Σημαντικές οι σπουδές, δίχως κάποιο χαρτί ίσως να είναι πιο δύσκολο το μέλλον σου μετά το μπάσκετ..."

Για το τι σπούδασε και το πώς σκέφτηκε να πάει στις ΗΠΑ να σπουδάσει: "Εγώ ξεκίνησα να παίζω τοπικά, στην Σαλαμίνα. Έπαιζα εφηβικό εκεί. Επειδή ήξερα πως ήθελα να παίξω επαγγελματικά μπάσκετ, έπρεπε να πάρω μια κατεύθυνση για να βάλω τον εαυτό μου στην κατάλληλη θέση ώστε μελλοντικά να παίξω σαν επαγγελματίας. Βρήκα άλλη ομάδα, πήγα στο Πέραμα και στην συνέχεια πήγα στον Πορφύρα στον Πειραιά και εκεί κατάλαβα πως για να παίξω στην Α1, πρέπει να κάνω κάτι πολύ σοβαρό.

Να κάνω μια μεγάλη κίνηση, να φύγω στο εξωτερικό. Γιατί γνωρίζετε, πως αν παίζεις στα 20 σου στο τοπικό, δεν υπάρχει περίπτωση να παίξεις στην Α1. Είναι πολύ δύσκολο. Οπότε πήρα την απόφαση να πάω στις ΗΠΑ. Γνώρισα έναν άνθρωπο, τον Σωτήρη Βούκια, ο οποίος έχει στείλει πολλούς παίκτες στην Αμερική. Έτσι πήγα εκεί και έκατσα 4 χρόνια. Σπούδασα γραφιστική που έχει να κάνει πιο πολύ με το μάρκετινγκ, πώς να διαφημίζεις διάφορα πράγματα. Πήραμε μια χρονιά το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ και ήταν φοβερό. Στην Αμερική είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Η πίεση που δέχεσαι εκεί, δεν έχει σχέση με αυτή που είχα δεχτεί μέχρι τότε στην Ελλάδα".

Για την σημασία των σπουδών από τους νεαρούς παίκτες: "Στις σπουδές πρέπει να δίνεται το μεγαλύτερο βάρος. Είναι πιο σημαντικές από το μπάσκετ. Όπως είπα, θα παίζουμε μπάσκετ 20 χρόνια. Μετά από αυτό, τι θα κάνεις... Αν δεν έχεις κάποιο χαρτί, ίσως να είναι πιο δύσκολο το μέλλον σου μετά το μπάσκετ. Στο κολέγιο που ήμασταν, έπρεπε να βγάζεις πάνω από 75% ποσοστό στα μαθήματα για να μπορείς να παίζεις, για να μπορείς να κάνεις προπόνηση.

Αν δεν περνούσες τα μαθήματα, δεν μπορούσες να κάνεις ούτε προπόνηση. Όποτε εκεί (στις ΗΠΑ) δίνουν μεγάλη βάση στα μαθήματα. Γνωρίζουν καλά, ότι πολλοί από αυτούς τους παίκτες στο κολέγιο, δεν θα παίξουν. Το ξέρετε ότι μόνο 0,02% όλων των παικτών σε όλο τον κόσμο, γίνονται επαγγελματίες; Μιλάμε για μηδενικό ποσοστό. Όποιος γνωρίζει αυτό το ποσοστό σε μικρή ηλικία, αμφιβάλλω αν συνεχίσει να παίζει μπάσκετ".

"Καταξιωμένοι αθλητές έχουν αρχίσει κάτι δικό τους, δεν μπορείς να τρως συνέχεια από τα έτοιμα γιατί αυτά κάποια στιγμή τελειώνουν"

Για τα παραδείγματα παικτών που ήδη ασχολούνται επαγγελματικά μετά το τέλος της καριέρας τους στο μπάσκετ: "Ο Χατζηβρέττας έχει δικιά του Ακαδημία. Και ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς.... Να, ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτό. Δύο καταξιωμένοι καλαθοσφαιριστές, με εκατομμύρια, έχουν αρχίσει κάτι δικό τους. Γιατί δεν μπορείς να τρως συνέχεια από τα έτοιμα. Σε κάποια φάση θα τελειώσουν τα έτοιμα... Πρέπει να έχεις κάτι έτοιμο, για μετά... Ελπίζω να κρατήσετε κάτι από αυτά που σας είπα και να τα χρησιμοποιήσετε στην ζωή σας μετέπειτα".

Παυλίδης: "Ένα πολύ μικρό ποσοστό των αθλητών βγάζουν χρήματα που θεωρητικά τους επέτρεπε να μην ξαναδουλέψουν, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών χάνει την περιουσία του σε λιγότερο από πέντε χρόνια"

Ο Γιώργος Παυλίδης, κατά την ομιλία του, είπε: "Ήμουν 13 χρόνια επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής. Στην Γερμανία, στην Ισπανία και εδώ. Το 2009 αποσύρθηκα από την ενεργό δράση. Σπούδασα ψυχολογία. Αποφοίτησα από το University of Sheffield, International Faculty, CITY College. Ξεκίνησα διδακτορικό στο University of Sheffield και τελείωσα τον περασμένο Αύγουστο. Τα τελευταία χρόνια, είμαι λέκτορας και ερευνητής και ασχολούμαι ενεργά με το κομμάτι του αθλητισμού".

Στην συνέχεια ο κ. Παυλίδης ζήτησε από τους καλαθοσφαιριστές να συστηθούν ονομαστικά και να αναφερθούν στις σπουδές τους και μετέπειτα υπογράμμισε: "Ενδιαφέρεστε για το μέλλον σας από όσο κατάλαβα, γι' αυτό και ακολουθείτε τις σπουδές σας. Αυτά τα οποία θα σας πω, θα σας φανούν αυτονόητα ή λογικά, αλλά δεν βασίζονται στην δική μου προσωπική γνώμη, ούτε έχουν κάποιο ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα"